Romani in Toulouse

Dreptul de munca in Franta


In urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007, cetatenii romani sunt scutiti de obligatia unei vize pentru intrarea si sejurul in Franta. In ceea ce priveste dreptul de munca, cetatenii romani trebuie sa se supuna unor reguli speciale pentru o perioada de timp. Aceasta perioada tranzitorie este de maxim 7 ani si depinde de la stat la stat. In Franta, aceasta perioada a fost stabilita initial la 4 ani (pana la 1 ianuarie 2011), dar ea poate fi prelungita.

Pe durata acestei perioade, persoanele de cetatenie romana nu vor putea sa-si exerseze profesia fara sa fi obtinut in prealabil o autorizatie de munca in virtutea conditiilor prevazute de Codul francez al Muncii. Totusi, autorizatiile de munca vor fi eliberate pe baza unei proceduri simplificate, care nu ia in considerare situatie profesiei pentru ocuparea unui loc de munca, atunci cand activitatea solicitata figureaza pe lista celor 150 de profesii aflate pe lista de meserii deschise lucratorilor din Romania (http://paris.mae.ro/index.php?lang=ro&id=68448 ).

Un caz special este cel al cetatenilor romani care au obtinut o diploma de nivel Master sau echivalent in cadrul unei institutii de invatamant din Franta. Aceste persoane sunt dispensate de obligatia de a obtine o autorizatie de munca, in baza articolului R. 341-1-1 din decretul numarul 2007-801 din 11 mai 2007 (http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000000614691&dateTexte= )

ATENTIE: Din experienta de pana acum, functionarii din cadrul prefecturilor nu sunt prea bine informati cu privire la aceasta exceptie, de aceea va sfatuim sa subliniati faptul ca sunteti sub incidenta acestui articol si ca nu aveti nevoie de autorizatie de munca.

MAI MULT

9 Răspunsuri to "Dreptul de munca in Franta"

Buna Franc,

Poti sa-mi spui te rog care sunt documentele de care am nevoie ptr a obtine o carte de sejur si o autorizatie de munca aici in Franta?
Autoritatile nu prea stiu mare lucru iar ultima data cand am fost sa intreb cate ceva mi sa spus ca sunt aici ilegal, asta dupa ce le-am aratat contractul de stagiu.

Multumesc,

Oana

Buna Oana daca ai deja un conntracte de munca e bine ati trebuiesc cateva facturi de la casa unde locuesti ca sant platite si cu contractul direct la msa forta de munca pentru etranjeri iar daca nu ai un contract e mai greu trebuie sal obtii mai antai altfel nu primesti autorizatie de munca daca mai ai vrio antrebare cu cea mai mare placere ati raspund

Salut franc,

chiar si cu contract de munca, adresa, studii, dosar complet e al naibii de greu de obtinut autorizatia de munca. Faptul ca suntem in UE, echivaleaza cu zero pentru prefectura, nu avem drept de munca. Trebuie sa stai la aceleasi cozi ca si cei care cer azil politic in Franta, care cer sa-si regularizeze situatia. Cand citesc de ” proceduri simplificate ” ma apuca rasul..La prefectura nu sunt dezinformati, ei sunt cei bine informati si e normal sa fie asa, romanii vin cu naivitati aduse din tara..Paste fericit!

bai nene este foarte ciudat .Am gasit patronu care ma acceptat asa cum sunt fara permis de sejur ok am inceput munca ,ma declarat la prefectura si dupa 3 zile nu am mai putut continua ok, am fost cu patronul la prefectura a depus dosarul si a spus sa astept 3 luni pana imi vine permisul de munca .eu cred ca este mai rau ca in jungla frate ,,, este foarte greu pana prinzi un loc de munca bai nene va urez mult curaj si sa le vorbiti foarte calm ca asa sunt ei ;;;;; pe curand vere ,, capul sus romania **

Buna
Hristos a Inviat pt toti romanii.Am si eu o intrebare daca poate sa-mi raspunda cineva
Nu se poate lucra fara carte se seruj?Din cate stiu pt cei din UE nu e nevoie.Sunt venit pt un stagiu in Franta si as vrea sa stiu mai multe despre posibilitatea de munca aici.

Buna Costi.
Ti-am atasat legea franceza care spune ca avem drept de munca si care enumereaza documentele pe care angajatorul francez trebuie sa le furnizeze precum si pasii pe care trebuie sa-i parcurga http://www.legifrance.gouv.fr.

Aici ai un o pagina de pe site-ul ANOFM-Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca care explica accesul cetatenilor romani la o activitate profesionala salariata din Franta. http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/accesul-cet-enilor-rom-ni-la-o-activitate-profesional-salariat-din-fran . Aici vei gasii informatii generale si precise precum si suma pe care angajatorul trebuie sa o plateasca pentru angajarea unui cetatean roman.

Ceea ce trebuie tu sa faci este sa le explici clar si calm, ca noi avem libertate de circulatie si drept de munca. Dreptul de munca este conditionat de aceasta autorizatie. Daca firma sau compania vrea sa te angajeze, poate fara probleme, dar trebuie sa urmeze niste pasi… atata tot. Nu e nimic ciudat, sau bizar in toata afacerea asta doar ca Franta a impus niste conditii Romaniei si Bulgariei dupa aderare.

Pentru mai multe informatii poti suna la numarul pe care o sa-l scriu mai jos. O sa dai peste o doamna care e draguta dar cand am sunat cred ca era plictisita. In orice caz ai rabdare si o intrebi ce vrei sa afli. M-a ajutat .

EURES – Direcţia Informare, Consiliere si Mediere privind Incadrarea in Munca in Strainatate
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă
Adresa: str. Avalanşei nr. 20-22, sect. 4, Bucureşti
Tel: 021- 3139141
Fax: 021- 3139141
e-mail: eures@ajofm.anofm.ro

Cam acestea sunt informatiile pe care ti le pot da. Sper sa te ajute.

Multa bafta !

Buna Oana
Iti multumesc ca mi-ai raspuns la intrebare.
Nu stii niste site-uri unde se gasesc oferte de munca sau ziare?
Mi-ar fi de mare ajutor. Am gasit un site pole emploi dar prea ii ajuta pe straini sau nu trimit CV-urile la patroni.
Sanatate si numai bine.Multumesc

Salutare romanilor din Franta. Asa cum a scris si Luc Luc mai sus, romanii au drept de sedere in Franta dar NU AU DREPT DE MUNCA, acesta fiind limitat la cele 150 sau 160 de meserii acceptate de catre statul francez. Daca esti student aici in Franta, nu ai nevoie de nici o autorizatie de munca, singurul lucru pe care trebuie sa il faci, este de a te duce la prefectura si sa ceri titre de sejour etudiant, acesta dandu-ti drept de munca doar in temp partiel(adica un anumit numar de ore pe luna). Daca nu esti student atunci e valabil tot ce a scris Luc Luc mai sus. Foarte greu, dar nu imposibil. Sunt proceduri menite a descuraja cetateanul strain si de-al face sa plece in alta parte. Dar daca ai rabdare poti reusi. Trebuie sa stiti ca in momentul in care primesti titre de sejour (in afara de cel de etudiant) ai dreptul la toate ajutoarele sociale(CAF, RSA, CMU si ce mai au ei pe aici) si de aceea ei nu prea elibereaza aceste acte. Cel mai bine e sa incercati cu societatile de interim, pt. perioade scurte de angajare si cu putin noroc (nu sunt f. sigur, dar dupa 2 contracte de CDD la aceiasi societate, daca patronul te vrea in continuare, sunt obligati sa iti faca contract CDI, de unde rezulta si un titre de sejour salarié). Daca sunt romani prin Saint Etienne poate ne gasim la un pahar de citronada. Succes!

Salut! Sunt senior web designer in Bucuresti si doresc sa ma mut cu sotia si fiica in Toulouse. Ce stiti de lucratorii IT, programatori, sunt pe lista celor 150 meserii? SUnt sanse ca de la anul din ianuarie sa scapam de acest permis de munca? Stie cineva ceva agentii de web development in Toulouse?

Comentariile nu sunt permise.

@Romani in Toulouse

Poze din Toulouse

DSC_1593

DSC_1603

DSC_1627

DSC_1618

DSC_1629

IMG_019011

Airbus A330-343 Air Asia X with new livery Scintillating Phoenix F-WWKD cn 1549

Airbus A330-343 Air Asia X with new livery Scintillating Phoenix F-WWKD cn 1549

Airbus A330-343 Air Asia X with new livery Scintillating Phoenix F-WWKD cn 1549

Solo!

More Photos

Forum de discutii

Aici ne puteti scrie

RSS Ultimele noastre iesiri

Blog Stats

  • 214,288 hits

Categorii

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 82 other followers

%d bloggers like this: