Romani in Toulouse

Mancaruri frantuzesti pe intelesul nostru


Cateva specialitati culinare din Toulouse sunt cassoulet-ul  Toulousain, un preparat pe baza de fasole si carne de porc, Saucisses de Toulouse, un tip de carnat aromatizat cu ierburi, garbure, o supa de varza si carne de pui si bineinteles nelipsitul foie gras, in general ficat de gasca, considerat o mare delicatesa in aceasta regiune.

Mai jos urmeaza sa vedem ce se ascunde sub denumirile altor preparate traditionale specifice regiunii Toulouse-ului.

Cassoulet toulousain- este o mancare traditionala frantuzeasca pe baza de fasole, carnati de Toulouse, carne de rata sau gasca (care ulterior a fost pastrata in propiai grasime- confit de canard), carne de porc. Numele ii vine de la “cassole”, vasul de ceramica folosit la prepararea acestui fel de mancare.

180px-Cassoulet.cuit

Confit de canard- este un preparat ce consta in pulpa de rata ce a fost conservata in propriai grasime resultata din prajirea acesteia. Este o metoda folosita de secole pentru pastrarea indelungata a bucatilor de carne de rata, gasca sau chiar porc, existand si in Romania (carne de porc la galeata).

250px-Confitdecanard

Couscous- contine granule din faina de grau care atunci cand este gatit devine pufos si usor (asemanator cu orezul). Couscous-ul este de obicei servit ca baza pentru carne sau tocanita de legume.

240px-MoroccanCouscous

Foie gras- este obtinut din ficat de rata sau gasca ingrasate fortat. Foie gras sau ficat gras este una din cele mai cunoscute delicatese ale bucatariei frantuzesti. Poate fi consumat ca atare sau preparat sub forma de spuma, parfait sau pate si de obicei insoteste alte feluri de mancare precum friptura.

74585720_edcb9bc6fd_m

Geziers- sunt de fapt bine cunoscutele pipotele fie ca sunt de pasare, curcan sau rata ele pot acompania diverse mancaruri si salate.

Magret de canard este foarte popular si apreciat de catre gurmanzi. Acesta este un file de piept de rata decupat cu tot cu grasime si servit de obicei prajit alaturi de o mare varietate de sosuri.

Quiche- este o tarta sarata cu diverse umpluturi si un sos facut din oua, lapte, smantana. Umplurile unui quiche sunt fie pe baza de carne tocata, fie legume sau branza. De obicei se consuma rece fiind nelipsita de la picnicurile organizate vara. Cea mai cunoscuta varianta este quiche Lorraine (regiune din nord-estul Frantei), care pe langa amestecul de oua si smantana contine sunca sau costita afumata de porc.

quiche_lorraine

Raclette- traditional, raclette este un tip de branza de vaca sarata dar in acelasi timp si un fel de mancare intalnit in regiuni din Elvetia, Valonia si Franta. Branza Raclette este incalzita pe foc sau cu ajutorul unei masini speciale pana se topeste. Apoi este turnata in farfurie. Termenul de raclette vine de la verbul frantuzesc “racler” care inseamna a racai. Se obisnuieste a se turna branza topita peste cartofi fiind servita alaturi de carne si de o garnitura de muraturi sau felii de ardei, rosii sau alte legume.

Varianta moderna de servire implica un aparat special pentru raclette, prevazut cu palete individuale pentru incalzirea branzei, si deasupra are un gratar folosit pentru legume si carne sau peste. In supermarketuri se gasesc chiar pachete speciale pentru raclette continand un mix de branza si produse din carne. O masa de raclette implica o atitudine relaxata unde fiecare isi pregateste farfuria, distractia nefiind intrerupta de vizitele in bucatarie. Chiar si restaurantele ofera serate de raclette pentru petreceri sau cine.

Raclette

Saucisse seche- este un fel de carnat uscat si sarat, ingredientele utilizate variind in functie tipul de carnat.

Souris d’agneau- sau bucatica de carne cea mai cautata de la miel- cotletul , se poate prepara in diverse moduri.

798

Taboule – este un preparat originar din Africa de Nord care a fost preluat de catre francezi intr-o varianta usor modificata. Contine verdeturi (patrunjel, menta proaspata) amestecate cu castravete, rosii si couscous, totul fiind servit rece ca aperitiv.

142

Tartiflette- mancare originara din regiunea Savoia a carei denumire provine probabil de la cuvantul tartifla insemnand cartof in dialectul francez vorbit in zona. Toate retetele de tartiflette contin cartofi, branza si carne sau bacon fiind o mancare populara in sezonul rece de ski datorita continutului bogat in calorii.

Viande tartare- practic este carne cruda de vita sau cal (da, in Franta calul este considerat o delicatesa) tocata fin si uneori insotita de ceapa, piper sau alte condimente.

ATENTIE: cand cereti o friptura este bine sa precizati cat de bine prajita o doriti fiindca adeseori va este adusa “in sange”

Boudin – este o varietate de carnati a caror preparare dateaza inca din secolul al XIV-lea. Cele mai intalnite tipuri sunt le boudin blanc si le boudin noir.

Boudin noir: culoarea usor neagra si numele ii vin de la fapul ca sangele de porc este unul din ingredientele principale pe langa grasime, ceapa si diferite condimente. In functie de regiunea unde este preparat poate contine si diferite fructe, cele mai uzuale fiind merele si castanele.

3408482516_7488f606f6

Boudin blanc- spre deosebire de boudin noir, acesta nu contine sange de porc, fiind preparat dint-un amestec de carne fara grasime (de pasare, vita sau porc) la care se adauga smantana, unt si un amestec de lapte, oua sau chiar paine. Traditional, acesta este servit in debutul mesei de Craciun.

3053204088_679770447a_m

DESERTURI

Crème caramel sau flan este practic crema de zahar ce are un strat lichid de caramel deasupra spre deosebire de crème brûlée, crema de zahar ars ce are un strat tare de caramel la suprafata.

flan2inch

Croissant- poate cel mai cunoscut produs al patiseriei frantuzesti, este un foietaj usor si pufos nelipsit de la micul dejun.

2301271737_eb5d268b1a_m

Fondue au chocolat- ciocolata topita care se serveste alaturi de fructe.

516195260_f40cf1f04a_m

Fondue au fromage- diverse tipuri de branza se incalzesc folosind un aparat electric special creat pentru acest tip de mancare. Aparatul se pune pe masa, iar cu ajutorul unor frigarui se creeaza diverse combinatii de legume, paine care apoi se trec prin amestecul de branza topita.

2579405633_7c71537e79_m

Ile flotante- sau insula plutitoare este o insula de bezea care pluteste pe un ocean de crema de vanilie (crème anglaise). Varianta romaneasca a acestui desert este laptele de pasare.

2359084064_4296efa093_m

Moelleux au chocolat- prajiturele cu ciocolata al caror mijloc ramane usor curgator de unde si numele ce desemneaza ceva foarte moale.

3254149662_f4bbdba178

Pain au chocolat- numita si chocolatine in sud-vestul Frantei este un foietaj cu umplutura cremoasa de ciocolata. Multi o numesc si croissant cu ciocolata.

800px-Pain_au_chocolat_Luc_Viatour

Tarte aux pommes-tarta cu mere. Daca pe langa merele taiate bucati i se adauga si o compozitie de oua, lapte si smantana atunci tarta cu mere devine à l’alsacienne (de la regiunea Alsace a Frantei).

2529643190_931033c577

O varianta a tartei cu mere este tarta Tatin sau tarta cu mere rasturnata, unde merele sunt caramelizate iar crusta este pusa deasupra lor. Atunci cand se serveste, tarta Tatin se rastoarna, merele caramelizate ajungand deasupra. Tarta Tatin se poate prepara nu doar cu mere ci si cu prune, caise, piersici sau alte fructe. Este un desert clasic ce se poate servi alaturi de inghetata sau smantana.

322432119_8fd9a20314

Tarte au citron- tarta cu crema de lamaie. Crema este pe baza de oua, lapte si suc de lamaie iar deasupra tartei se pune un strat de bezea.

421110229_4806cfbdcc_m

Tarte aux pruneaux- tarta cu prune.

250px-Plum_cake_08_ies

Autor: Oana SERBAN

MAI MULT:

  • Tipuri de branzeturi frantuzesti
  • Branzeturile din zona Midi-Pyrenees
  • Cele mai renumite branzeturi din Franta si imprejurimi
  • @Romani in Toulouse

    Poze din Toulouse

    Yo @Toulouse

    Que va devenir le bel immeuble des Galeries Lafayette de Toulouse ?

    Super citrouille

    Arbolivre

    neo

    Clin d'oeil

    Love @Toulouse

    A380 Qatar

    Quint-Fonsegrives, novembre 2014

    Toulouse, novembre 2014

    More Photos

    Forum de discutii

    Aici ne puteti scrie

    RSS Ultimele noastre iesiri

    Blog Stats

    • 226,115 hits

    Categorii

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox.

    Join 84 other followers

    %d bloggers like this: