Romani in Toulouse

“Fête de la Musique” la Toulouse

Posted on: 19/06/2009


Toulouse-ul, ca toate orasele Frantei, va fi duminica scena unor inedite manifestatii culturale la fiecare colt de strada.

Cum in Romania, aceasta sarbatoare nu este inca foarte cunoscuta m-am gandit ca ar fi interesat de stiut cum a aparut aceasta si cam care este ideea.

In fiecare an, 21 iunie, prima zi de vara in Franta (sau ziua solstitiului de vara la noi), toate stilurile muzicale din lume sunt sarbatorite.

Muzicieni amatori şi profesionişti invadează străzi, pieţe, cafenele, biserici… pentru a-şi împărtăşi pasiunea cât mai multor spectatori.

fetemusique

1981 : Maurice Fleuret si Jack Lang lanseaza evenimentul sub sloganul « sarbatorile muzicii »

Octombrie 1981, Maurice Fleuret devine Director al Muzicii si Dansului. La cererea lui Jack Lang, ministrul culturii la vremea aceea, el isi pune in practica ideile sale despre practica muzicala si evolutia acesteia : « muzica peste tot si concert nicaieri ».

Ca urmare al unui studiu facut in 1982 despre practicile culturale franceze, el observa ca cinci milioane de persoane, printre care unul din doi tineri, canta la un instrument muzical. De aici visul sau de a face oamenii sa iasa in strada si sa cante. Cateva saptamani mai tarziu, pe 21 iunie 1982, « La Fete de la Musique » este lansata.

Succes international

Aceasta sarbatoare a inceput sa fie exportata in 1985, cu ocazia Anului European al Muzicii si a devenit un veritabil fenomen social. Berlin, Budapesta, Barcelona, Itambul, Liverpool, Luxemburg, Roma, Napole, Praga au semnat in 1997 la Budapesta o « charta a partenerilor Sarbatorii europene a Muzicii » .

In mai putin de 15 ani Fete de la Muzique a ajuns sa fie sarbatorita de mai mult de 100 de tari si cel putin 340 de orase pe toate cele cinci continente.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

@Romani in Toulouse

Poze din Toulouse

Forum de discutii

Aici ne puteti scrie

RSS Ultimele noastre iesiri

Blog Stats

  • 328,586 hits

Categorii

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: