Romani in Toulouse

Cele mai renumite branzeturi din Franta si imprejurimi

Posted on: 08/09/2009


In cele ce urmeaza am incercat o scurta prezentare a celor mai cunoscute si apreciate branzeturi din Franta dar nu numai. Aceste tipuri de branza se gasesc in orice supermarket si fac parte din alimentatia noastra asa ca este interesant sa incercam sa le aflam secretele.

Bleu d’Auvergne

bleu_auvergne
Acest tip de branza din lapte de vaca se fabrica relativ de putina vreme, de pe la mijlocul secolului trecut. Mucegaiul albastru care brazdeaza branza este dezvoltat din painea de secara, dandu-i totodata un miros si un gust pregnant de fan si flori.

Pont l’Eveque

pontleveque
Produsa din lapte de vaca si originara din regiunea Basse Normandie, este unul din cele mai vechi tipuri de branza din Franta, datand din secolul al 12-lea. De abia in secolul al 17-lea a inceput sa fie cunoscut sub numele de Pont L’Eveque, dupa satul in care se producea, aflat in Normandia. Aceasta branza este foarte apreciata datorita gustului bogat obtinut de la soarele si iarba din regiunea Normadiei. Textura ei este cremoasa si fina iar pe masura ce se matureaza, coaja acesteia capata o culoare portocalie-rosiatica.

Brie de Meaux AOC

briedemeaux
Este considerata regele branzeturilor si este produsa in regiunea Champagne-Ardenne din lapte de vaca. Are o consistenta cremoasa iar pe masura ce se invecheste se poate detecta o usoara aroma de nuci. Are o culoare galben-pai iar coaja este de un alb catifelat.

Maroilles

Maroilles
Poate cea mai cunoscuta branza din nordul Frantei, aceasta are un miros puternic sub care se ascunde un gust subtil si bogat.

 

Le Comté

Comte
Branza Comté este probabil cea mai bine vanduta branza din lume. Creata in 1952, se clasifica in functie de stadiul de maturare. La patru luni este cremoasa iar incepand de la 10 luni devine usor sfaramicioasa si mai densa.

 

Gruyère français AOC

gruyere
Considerata mai buna decat branza Comté, este foarte apropiata ca si gust de aceasta.
Se recunoaste usor datorita micilor gropite de marimea unei cirese.

 

Neufchâtel AOC

neufchatel
Fabricata din lapte de vaca in regiunea Haute Normandie, acest tip de branza se prezinta sub forma de inima sau bloc. Este asemanatoare cu branza de tip Brie.

 Camembert

260px-Camembert_(Cheese)Este o emblema a gastronomiei frantuzesti alaturi de vinuri si specialitatile de panificatie. A fost creata de Marie Harel la sfarsitul secolului XVIII. Este produsa din lapte nepasteurizat incepand din 1983. Exista numeroase copii sau variatii ale retetei dar fara prea mare succes pentru adevaratii amatori de Camembert.

Coulommiers

coulommiers
Considerata fratele mai mare al branzei Camembert si fratele cel mic al celei Brie, este originara din satul cu acelasi nume. Gustul caracteristic pentru Coulommiers este dulce cu aroma de migdale iar coaja de un alb catifelat prezinta o usoara pigmentatie rosiatica facand-o astfel usor de identificat.

Chèvre aux herbes

chevre_aux_herbesEste o specialitate din lapte de capra din regiunea Alpilor. Acoperita de un strat fin de ierburi de Provence si cu o textura cremoasa la interior, aceasta branza de capra poate fi degustata pe parcursul intregii veri.

  

Emmental Grand Cru

143_Emmental_Francais
Este produsa din lapte nepasteurizat de vaca fiind necesari in jur de 700 pana la 1000 de litri de lapte pentru a obtine 70 kg de Emmental. Savorea sa unica este data de gustul dulce caracteristic branzeturilor montane. Dupa o perioada indelungata de maturare capata o culoare usor galbuie, interiorul avand gauri de dimensiunea unei nuci.

Fromage blanc

fromage-blanc
Numele inseamna branza proaspata fiind asemanatoare la gust cu iaurtul. Se poate servi alaturi de fructe la desert sau i se adauga miere regasindu-se pe lista restaurantelor sub numele de fromage blanc au miel.

Reblochon AOC

reblochon
Numele acestui tip de branza se pare ca provine de la verbul ‘reblocher’ ce inseamna a mulge a doua oara. Aceasta denumire dateaza inca din secolul al 16-lea, cand, se spune, ca exista o taxa pe lapte impusa fermierilor. Asa ca, acestia erau nevoiti sa mulga a doua oara vacile, dupa ce treceau oficialii care colectau laptele datorat ca taxa.
Gustul acestei branze are o aroma de alune iar textura sa cremoasa seduce multi degustatori.

Raclette

raclette
Originara din Elvetia, branza raclette a fost ulterior adoptata si produsa in toata Franta. Cele mai apreciate varietati provin totusi din regiunea Savoie unde se intalnesc si numeroase specialitati de raclette cu piper, chimen si chiar afumate. Este de asemenea si numele unui foarte popular fel de mancare, raclette, in prepararea caruia se foloseste acest tip de branza acompaniat de cartofi, produse din carne si legume.

Cheddar

Cheddar
Creata la inceputul secolului al 12-lea, a fost declarata cea mai buna branza din Anglia de catre regele Henry al II-lea in anul 1170. Cheddar este originara de pe pajistile bogate din Sommerset, mai exact din regiunea Cheile Cheddar. Deoarece numele de Cheddar nu a fost protejat de-a lungul timpului, in prezent este fabricata in numeroase tari. Gustul si textura sa universala o fac cea mai consumata branza din lume.

 

Gorgonzola

gorgonzola
Este o branza cu mucegai albastru ce provine din regiunea Bergame a Italiei. Totusi a cucerit foarte repede intreaga Europa prin gustul sau cremos ce devine usor picant cu trecerea timpului.

Feta

Feta
La origine, branza feta provine din Grecia si era facuta din lapte de oaie sau capra. Deoarece a inregistrat un mare succes pe piata, a inceput sa fie produsa mai mult din lapte de vaca si mai rar din lapte de capra. In orice caz, este un ingredient nelipsit din salatele estivale.

Mozzarella

Mozzarella
Initial produsa in regiunea Pouille din Italia exclusiv din lapte de bivolita, in ziua de azi Mozzarella este cunoscuta drept un tip de branza proaspata pe baza de lapte de vaca. Nu sunt putine retetele de salate, pizza,.. ce o au ca ingredient de baza.

Imagini disponibile pe http://www.fromages-xavier.com/.

1 Response to "Cele mai renumite branzeturi din Franta si imprejurimi"

un mesaj si un joc de cuvinte: prietenii vechi sunt buni la fel ca branza tot mai veche… prietenii noi sunt pasibili de invechit incet dar sigur, la asta e bun chiar un covor fermecat :

http://va-invit-sa-cream-un-blog.blogspot.com/2009/08/fluturele-de-foc.html

Carra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

@Romani in Toulouse

Poze din Toulouse

L

Lune au pont Neuf

PontNeuf Garonne

PontNeuf Toulouse

Toulouse centre

DP1M1214 SAINT SERNIN - 1096 / 13c / 16c

farbojo Toulouse 2016

L

Destination finale

Une moto dans la nuit

Mai multe poze

Forum de discutii

Aici ne puteti scrie

RSS Ultimele noastre iesiri

Blog Stats

  • 285,600 hits

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: