Romani in Toulouse

Premiul obtinut de Cornel Gheorghita pentru filmul „Europolis”

Posted on: 06/11/2010


NOU: Filmul va fi difuzat la Cinema ABC, orele 21h, astazi 8 aprilie 2011.

 

Cornel Gheorghita, roman stabilit in Toulouse de mai mult de 20 de ani, a obtinut de curand mentiunea speciala a juriului pentru primul sau lung-metraj « Europolis » la Festivalul de Film International de la Montreal (« Festival des Films du Monde »)

Actorii principali ai filmului sunt Adriana Trandafir si Aron Dimény. Este un film est-balcanic purtand amprenta universului fantastic a lui Mircea Eliade.

Acesta va fi difuzat in Franta si deci si in Toulouse la cinematograful ABC in luna februarie.

Regizor, producător, scenarist, director de imagine, monteur, Cornel Gheorghiţă este de 20 de ani profesor la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel – Univ. Toulouse II), iar din 2001, la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistiques), în Toulouse. Născut în 1958, la Bacău, Corneliu Gheorghiţă trăieşte în prezent la Toulouse, având cetăţenie româno-franceză. Printre filmele semnate de el până acum se numără documentarele „Fanfaron Fanfaron”, „Mascarade” şi scurtmetrajele „Epava”, „Ziua începe noaptea”, „Luna Pork”, „Say Joe” etc.

Europolis” a primit premiul HBO – TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind printre lungmetrajele premiate în 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU). Din distribuţia filmului mai fac parte Elena Popa, Dorin Andone, Joseph Otteno, Petrică Nicolae, Adina Cartianu, Ionela Nedelea.

Despre Europolis:

În micul port al Sulinei soseşte o telegramă din Franţa: Luca, pe care toată lumea îl ştia îngropat de mai bine de 50 de ani în cimitirul de la marginea oraşului, tocmai a murit. Sora lui, Magdalena, însoţită de fiul ei, Nae, trebuie să plece în Franţa pentru a lua în primire „moştenirea”. Ajunşi la celălalt capăt al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi îl întâlnesc pe şamanul Ata, prietenul cel bun a lui Luca, care le dezvăluie ultima dorinţă a acestuia înainte să moară. Moartea lui Luca le marchează drumul de întoarcere mai mult decât Magdalena şi Nae şi-ar fi putut închipui.

Reclame

1 Response to "Premiul obtinut de Cornel Gheorghita pentru filmul „Europolis”"

[…] / “Mascaradele româneşti” este un documentar de Cornel Gheorghiță despre tradiții și obiceiuri românești. Nu pot să îl aduc aici pe blog din cauză de detalii […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

@Romani in Toulouse

Poze din Toulouse

Forum de discutii

Aici ne puteti scrie

RSS Ultimele noastre iesiri

Blog Stats

  • 328,586 hits

Categorii

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: