Romani in Toulouse

Ghid pentru Studenti


Capitala a regiunii Midi-Pyrénées si al treilea mare centru universitar dupa Paris si Lyon, Toulouse-ul este unul dintre centrele mondiale ale aeronauticii si domeniului spatial. Acesta ofera totodata o gastronomie bogata in arome si culori precum si o viata culturala intensa, este un oras in continua miscare.

Daca sunteti pe punctul de a sosi aici si a va bucura de aceasta experienta culturala iata cateva puncte de pornire.

Este bine de stiut ca in Franta, studentii sau tinerii sub 26 de ani se pot bucura de multe facilitati si reduceri semnificative. Nu uitati asadar ca la sosirea aici sa aveti cu voi cartea de student din Romania, sau sa v-o procurati cat mai curand pe cea a facultatii in care veti studiata.
Aceasta va permite sa justificati tarife reduse sau gratuite la transport, activitati sportive si culturale, asigurari, cazare, impozite etc.

CAZARE IN REZIDENTELE UNIVERSITARE(CAMINE STUDENTESTI)

Pretul aproximativ al unei camere de camin incepe in general de la 136 de euro(suprafata de  9m2).
De obicei acestea sunt mobilate, si au o chiuveta mica. In general baile si bucatariile sunt comune.

La cazare este necesara o garantie, echivalentul unei luni de chirie.

Ca si student(chiar student strain) aveti dreptul la un ajutor de stat pentru locuinta(CAF- Casse Allocations Familiales ) ce va reduce astfel pretul camerei pana la 80-90 euro/ luna. Este bine sa va procurati formularele si sa depuneti cererea la sediul CAF(sau sa o trimiteti prin posta) cat mai curand dupa ce v-ati cazat.

Iata cateva din principalele rezidente universitare :

Arsenal – situat in centrul Toulouse-ului

Chapou – la 10 minute de centru (legatura asigurata cu autobuzul 16)

Rangueil – la 20 de minute de centru(legatura de centru asigurata cu metro-ul, linia B), langa facultatea Paul Sabatier

Campus Aéronautique et Spatial (IAS) – la 30 de minute de centru, langa facultatea Paul Sabatier

Daniel Faucher ( la 15 minute de centru) – legatura asigurata cu metro-ul, linia B
Ponsan-Bellevue – la 25 minute de centru – legatura asigurata cu metro-ul, linia B

Click aici pentru a vedea lista tuturor caminelor, numarul de camere disponibile precum si modalitatile de contact.

Daca este prea tarziu sa mai depuneti dosarul pentru un loc la camin, cel mai indicat este sa cereti la secretariatul facultatii voastre o lista de rezidente studentesti cu care ei lucreaza.

Pentru o lista a catorva dintre rezidentele studentesti din Toulouse click aici.

CAZARE – ALTE OPTIUNI

Cu toate acestea se intampla adeseori sa nu fie suficiente locuri in camine, iar in acest caz singura solutie ar fi sa inchiriati un apartament/studio/camera. In acest caz, prima dintre conditii este sa obtineti un garant iar a doua problema ar fi si chiriile care par destul de ridicate pentru bugetul unui student(in Toulouse chiriile pentru un studio incep de la 350 euro aproximativ).

Pentru aceaste doua aspecte iata doua dintre solutiile posibile:
– pentru obtinerea garantului, odata ajunsi aici este bine sa va deschideti un cont in banca. Este gratuit si va va fi necesar in multe situatii(ex: plata pentru stagiul pe care il veti efectua). O data cu deschiderea contului in banca exista banci, care pentru o suma modica (1% pe an din pretul chiriei) va propun sa se poarte garant pentru voi. Una dintre acestea este Banque Populaire.
– o data rezolvata problema garantului mai ramane pretul chiriei. CAF-ul este organizatia care in general va ramburseaza aproximativ 50% din valoarea chiriei in fiecare luna.

MANCARE

In general, in fiecare rezidenta universitara se afla si o cantina. Pretul unei mese de pranz sau seara la cantina este de 3 euro aproximativ.

CUMPARATURI

Cum bugetul unui student este redus, o optiune ar fi magazinele de discount gen LIDL. Desi varietatea de produse nu e la fel de mare ca in centrele comerciale, preturile sunt ceva mai reduse.

Fructele si legumele este mai ieftin sa le cumparati din piata Jean D’Arc(langa statia de metro cu acelasi nume). Preturile sunt mai mici ca in magazine si varietatea mai mare.

Piata este organizata de marti pana duminica, de dimineata pana in jur de orele 12h-13h.

TRANSPORT

Pentru cei care au mai putin de 26 de ani, abonamentul la metro+toate liniile de autobuz costa 10 euro/luna.
Foarte practica este deasemenea fie cumpararea unei biciclete de la studentii care pleaca, fie folosirea retelei urbane de biciclete VeloLib. Mai mult…

ASIGURARE DE SANATATE SI SISTEMUL MEDICAL

In general, daca stiti ca stati o perioada limitata aici, maxim un an, la plecarea din tara ar fi bine sa va faceti Asigurarea Europeana de Sanatate, asigurare gratuita. In mod normal, in cazul unui incident, veti fi rambursati de Casa de Asigurari din Romania.

De fiecare data cand va este cerut numarul de Securite Sociale(adica de asigurare de sanatate) puteti furniza numarul prezent pe Cartea Europeana de Sanatate, acesta fiind complet valabil.

Daca doriti sa fiti asigurati in Franta la Securite Sociale de aici, asigurarea pe un an, pentru studenti costa in jur de 185 de euro(tariful pt anul 2008-2009). Aceasta nu acopera insa integral toate costurile consultatiilor/interventiilor, ci doar un anumit procentaj.

Cele doua firme de asigurare cu tarife pentru studenti sunt LMDE si Vittavi.
Acestea ofera si asigurari complementare (mutuelle) asigurarii de baza care incep de la 5,5 euro/luna. Asigurarile complementare acopera diferenta pana la 100% in functie de afectiuni. Mai mult…

TITRU DE SEJUR/PERMIS DE MUNCA

Studentii romani nu au nevoie de titru de sejur pe perioada sederii in Franta.

Pentru a lucra, in calitate de student, aveti dreptul de a lucra maxim jumatate din numarul de ore pe an efectuate de un angajat cu norma intreaga.

Mai multe detalii despre formalitatile si actele necesare gasiti aici.

Atentie: Personalul administrativ din caminele studentesti poate sa nu fie foarte bine informat si va cere prin urmare un titru de sejur(mai ales in cazul in care se incearca intocmirea dosarului pentru CAF) . In astfel de cazuri trebuie explicat faptul ca acesta nu este necesar.

BIBLIOTECI

Bibliotecile se gasesc in fiecare dintre centrele univesitare, dar si in fiecare cartier.

Cea mai mare biblioteca publica este Mediatheca, de unde se pot imprumuta atat carti cat si cd-uri, casete video si dvd-uri. Tot aici este disponibil si acces gratuit la internet. Aceasta este situata langa statia de metro Marengo (linia A).

Pentru cei care au mai putin de 26 de ani, inscrierea la biblioteca precum si o serie de tichete de reducere sunt incluse in pachetul Chèquier Toulouse Jeunes,  al carui pret este de 12 euro. Acesta poate fi cumparat de la ghiseul mediatecii sau de la Capitoliu.

CURSURI DE FRANCEZA

In majoritatea facultatilor din Toulouse sunt propuse studentilor straini cursuri gratuite de invatare sau perfectionare a nivelului de franceza.

Pentru mai multe informatii despre datele de contact ale persoanelor care se ocupa in fiecare facultate de cursurile de franceza pentru straini click aici.

MUZEE

Muzeele publice sunt gratuite pentru cei care au mai putin de 26 de ani, la prezentarea unui act de identitate. Cei care au mai mult de 26 de ani, pot inca beneficia de tarifele pentru studenti.

Puteti deasemenea beneficia de tarife reduse pentru studenti la orice eveniment in general.

CE VIZITAM IN JURUL TOULOUSE-ULUI

Un bun punct de pornire este chiar o vizita in halele de productie Airbus A380, urmat de satucurile si castelele medievale din imprejurimi. Mai mult…

Daca aveti un week-end mai lung, este o buna idee sa profitati pentru a vizita si Barcelona ( 4 ore departare cu masina).

O alta modalitate de a descoperi regiunea este sa urmariti evenimentele organizate de Universitatea din Toulouse pentru studentii straini. Aici puteti vedea programarea iesirilor pentru lunile care urmeaza.

Mai mult:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@Romani in Toulouse

Poze din Toulouse

Aici ne puteti scrie

RSS Ultimele noastre iesiri

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 349.511 hits

Categorii

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: