Romani in Toulouse

Franta si Toulouse-ul


GUVERN

Numele official al Frantei este La République Française. Franta este cea mai mare tara din Europa, avand o suprafata de doua ori mai mare decat cea a Romaniei. Populatia este de aproximativ 60 de milioane, dintre care 10 milioane este concentrata in Paris.

Ultimul rege al Frantei, Louis-Phillipe, a abdicat in 1848 iar seful statului in acest moment este liderul partidului de dreapta(UMP), Nicholas Sarkozy, ales in 2007.

Franta este impartita in 95 de departamente, organizare asemanatoare judetelor noastre, fiecare avand deci un nume si un numar. Acest numar este prezent in ultimele doua cifre ale numarului de inmatriculare al masinilor precum si in primele doua cifre ale codului postal.

Tara este impartita deasemenea si in regiuni : Toulouse-ul se afla in regiunea Midi-Pyrinees a departamentului Haute-Garonne, numarul 31.

Desi Franta este cea mai mare natiune agricola din Europa, aceasta este cunoscuta de asemenea pentru alte produse precum vinul si este al doilea mare producator de branza. Franta se remarca deasemenea ca lider in productia de parfum, in timp ce masinile franceze(Renault, Citroen si Pegeaut) sunt cunoscute in intreaga lume.

OAMENII SI LIMBA

In general francezii sunt personae mandre de tara lor, apropiati de prieteni si familie. Ei vad succesul ca o combinatie a nivelului lor de educatie precum si a reputatiei familiei. Le place conversatia si sunt foarte prietenosi, desi de obicei numai cu prietenii apropiati si familia. Sunt patroiti si foarte mandrii de cultura si modul de viata francez. Le place sa discute in profunzime despre aproape orice, inclusiv politica, arta si istorie.Locuitorii Toulouse-ului sunt in general politicosi si prietenosi, insa rezervati.

Francezii sunt in principiu romano-catolici, dar majoritatea nu sunt practicanti, urmand ca a doua religie sa fie cea protestanta. Doua procente din populatie este alcatuita din evrei, iar islamismul este practicat de peste un million de francezi, majoritatea dintre acestia fiind imigranti nord-africani.

Francezii sunt in general foarte saritori cand vine vorba de a ajuta un strain sa vorbeasca franceza. De multe ori nu te vor corecta fiindca nu considera politicos sa o faca, spunandu-ti ca faptul ca te pot intelege este deja foarte bine.

Majoritatea sunt mai toleranti daca le vorbesti un pic de franceza decat daca le vorbesti o engleza perfecta. Desi s-ar putea crede ca limba engleza este cunoscuta in Franta, o mare proportie a francezilor nu o sa o vorbeasca, desi inteleg. Efortul de a vorbi engleza in schimb este evident in randul populatiei mai tinere.

La inceput poate parea destul de complicat sa inveti franceza, in ciuda unei mari similaritati cu limba romana, dar daca planuiti sa stati in Franta pentru o perioada de timp mai indelungata, aceasta devine esentiala. Faptul de o auzi peste tot in jur, ajuta foarte mult.

Indiferent de metoda folosita pentru a o invata ideal ar fi un nivel care sa permita o interactiune politicoasa cu publicul in magazine si restaurante. Aceasta va ajuta foarte mult pentru a intelege cultura locala si a va facilita integrarea.

TOULOUSE (La Ville Rose)

Toulouse este un oras atractiv cu un ritm de dezvoltare rapid si cu un trecut plin de istorie si reprezinta poarta catre muntii Pirinei, granita naturala dintre Spania si Franta.

Este numit orasul roz(La Ville Rose) deoarece cladirile sunt construite in principal din caramizi rosii, deoarece pietrele erau greu de gasit in aceasta zona. Bazele asezarii au fost puse in secolul al 4lea i.e.n , iar orasul a prosperat trepatat bucurandu-se de perioade de independenta. Astazi, se urmareste o politica de constructie a unor cladiri joase si se doreste conservarea si restaurarea imobilelor vechi si al bisericilor.

toulouse

Toulouse este al patrulea mare oras al Frantei( dupa Paris, Marsilia si Lyon) cu o populatie de mai mult de 390.000 de locuituori in oras si 741.000 in suburbii.
Deasemenea paote fi remarcat ca al doilea mare centru universitar din Franta(dupa Paris) cu peste 100.000 de studenti.

Prima linie de metro ce deserveste centrul orasului a fost construita in 1993, iar de atunci reteaua a fost extinsa, acum fiind puse la dispozitie linia B si E. In constructie este insa si o linie de tramvai.
In jurul Toulouse-ului suburbiile sunt extinse si ofera complexe rezidentiale moderne precum si centre comerciale numeroase.
Imediat in imprejurimile orasului se afla o zona agricola bogata.

Regiunea este cel mai bine cunoscuta pentru specialitati culinare precum : magret de canard, foie gras si cassoulet precum si pentru vinurile locale foarte bune.
Canal du Midi, ce traverseaza Toulouse-ul este cunoscut pentru aleile sale umbroase si inverzite ce ofera un loc ideal pentru o plimbare, alergat sau o plimbare cu bicicleta.
Toulouse-ul si imprejurimile sunt cunoscute deasemenea pentru entuziasmul aratat pentru campionatul francez de rugby, acesta fiind sportul cel mai urmarit.
Toulouse-ul este deasemenea un oras al iubitorilor de muzica. L’Orchestre Symphonique du Capitole de Toulouse este un actor al scenei internationale. Aici se gaseste deasemenea si opera, dansuri si balet. Exista sali de concerte datand din secolul 18 sau abia construite.
In bisericile vechi sunt prezentate adeseori concerte de orga.

Unul din evenimentele muzicale ale anului include o serie de concerte de pian la Muzeul Iacobinilor in Septembrie, concertele sunt renumite in intreaga lume, iar acustica este desavarsita in aceasta cladire din secolul al 12lea.

Din punct de vedere economic, Toulouse-ul exceleaza in numeroase tehnologii de varf precum domeniul aerospatial, aviatia, telecomunicatii si electronice.

MAI MULT:

Reclame

@Romani in Toulouse

Poze din Toulouse

Forum de discutii

Aici ne puteti scrie

RSS Ultimele noastre iesiri

Blog Stats

  • 325,808 hits

Categorii

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: