Romani in Toulouse

Sistemul medical


Sistemul medical din Franta este considerat a fi unul dintre cele mai bune si nu foarte scumpe din lume. Aceasta deoarece se axeaza in principal pe preventie, costurile vizitei la medicul generalist fiind rezonabile si prin urmare accesibile tuturor categoriilor sociale.

In Toulouse exista mai multe spitale, unul dintre cele mai bune din Franta fiind Spitalul Universitar din Toulouse (Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse) situat la Purpan . Aici se gasesc atat medici generalisti, cat si specialisti si personal auxiliar.

In general, medicii si spitalele nu pastreaza pe termen lung fisele si istoricul medical al pacientilor, de acceea este indicat sa va pastrati toate documentele medicale pentru referinte ulterioare.

Medicii au conventii incheiate cu sistemul national de asigurari de sanatate si aplica deci tarifele impuse de acesta. Exista insa si doctori ce nu au aderat la aceasta conventie si pot fixa tarife mai ridicate. Pentru aceasta este bine sa aflati inainte daca medicul la care vreti sa mergeti la consultatie a aderat sau nu la conventie.

Fiecare persoana trebuie sa-si aleaga un medic de familie(« Medecin traitant ») si sa fie afiliat acestuia. Sistemul, din acest punct de vedere, este asemanator celui din Romania. Medicul de familie este primul care trebuie consultat in cazul unei probleme de sanatate, iar acesta va va indruma la specialisti daca este cazul.

In cazul in care vizita la specialist se face direct, fara recomandarea generalistului, costurile consultatiei pot fi mai ridicate.

Atentie : Exceptie de la aceasta regula fac doctorul ginecolog, dentistul si oftalmologul.
Este important de stiut ca in Toulouse o programare la oftalmolog este destul de greu de obtinut si de obicei e bine sa fie facuta cu cel putin 3 saptamani inainte.

Specialistii la randul lor vor raporta direct medicului de familie concluziile lor, urmand ca pacientul sa-si consulte medicul de familie pentru tratamentul ulterior. Pacientul are libertatea de a-si schimba medicul de familie oricand doreste.

Este bine de retinut deasemenea ca in Toulouse, nu exista farmacii deschise non-stop 24h. La sfarsit de saptamana si in zilele de sarbatoare, exista tot timpul cateva farmacii de garda, ce fac cu randul. Acestea sunt deschise intreaga zi. Noaptea , in schimb exista o singura farmacie deschisa.

Iata mai jos link-urile catre pagina orasului Toulouse ce contine numerele de telefon si adresele pentru:

 • Urgente medicale
 • Farmacii de garda
 • Dentisti de garda
 • Veterinari de garda
 • Spitalele din Toulouse
 • Assurance Maladie Haute Garonne
 • SISTEMUL NATIONAL FRANCEZ AL ASIGURARILOR DE SANATATE(SECURITE SOCIALE)

  Conform sistemului medical francez, fiecare persoana poate consulta orice medic doreste: medic generalist ( médecin généraliste), specialist ( spécialiste), dentist (dentiste ), etc. Adesea pentru femei medicul principal este ginecologul (gynécologue), astfel fiind incurajate vizitele anuale sau trimestriale.

  Medicii sunt impartiti in doua categorii: cei care lucreaza pe baza unei conventii (conventionné) stabilindu-si astfel tarifele conform sistemului national francez de sanatate si cei care isi stabilesc singuri tarifele ( non-conventionné).

  Cei care locuiesc in Franta si sunt posesorii unei carti de sejur (permis de séjour) pot beneficia de asigurarea nationala de sanatate. Prin urmare se poate face o cerere pentru a primi Carte Vitale(actul care dovedeste ca esti asigurat), care va fi folosita pentru a plati tarifele medicilor de familie sau specialistilor care lucreaza pe baza unei conventii. Folosirea acestei Carte Vitale nu implica rambursarea totala a tarifelor de catre sistemul national al asigurarilor de sanatate.

  Pentru rambursarea totala a tarifelor platite, fiecare trebuie sa-si incheie o asigurare suplimentara numita Mutuelle, sau asigurare complementara de sanatate. Aceasta se face de obicei de catre societatile de asigurari private. In urma controlului la un medic este prezentata Carte Vitale si consultatia este platita pe loc medicului. Carte Vital este accesata de medic ce va trimite informatiile legate de consultatie la Securité Sociale. Aceasta va rambursa o parte din consultatie asiguratului si va trimite informatia societatii de asigurare complementare ce va restitui asiguratului restul sumei.

  Costurile medicamentelor prescrise sunt de asemenea partial rambursate sau in totalitate, in functie de asigurarea complementara de sanatate aleasa.

  Costul relativ ale unei consultatii la un medic generalist ce a aderat la conventie este de 22 euro, iar lista medicilor se gaseste in Pages Jeunes( Pagini Aurii).

  MAI MULT:

  Reclame

  @Romani in Toulouse

  Poze din Toulouse

  Forum de discutii

  Aici ne puteti scrie

  RSS Ultimele noastre iesiri

  Blog Stats

  • 325,808 hits

  Categorii

  Reclame
  %d blogeri au apreciat asta: