Romani in Toulouse

Socul cultural


Pentru a intelege socul cultural sau adaptarea la o noua cultura trebuie in primul rand sa realizam ca mare parte din comportamentul nostru este legat de cultura in care traim si nu este o initiativa individuala. Cultura ca si limbajul sunt invatate gradual, mai intai in timpul copilariei si apoi in perioada urmatoare.

Felul in care faceti lucrurile sunt felurile in care « EI » au facut lucrurile, un proces acum uitat deoarece s-a petrecut cu mult timp in urma. In schimb, in momentul in care sunteti dezradacinati de propria cultura si va incepeti viata intr-una noua, un aspect ce devine imediat evident este ca “lucrurile sunt facute aici diferit de cum erau facute acasa”.

Aceasta este etapa initiala al socului cultural ce va duce la constientizarea culturii.

Socul cultural a fost definit pentru prima data in 1960 de catre Dr. Kalervo Oberg, un antropologist care a afirmat ca socul cultural este declansat de « anxietatea generata din pierderea reperelor familiare si a simbolurilor contactelor sociale » .

Dr. Oberg a continuat prin definirea a sase aspecte ale socului cultural :

 • Epuizare datorita efortului de a face fata adaptarilor psihologice cerute
 • Un sentiment de pierdere a reperelor si a prietenilor, familiei, statutului, carierei si posesiei.
 • Sentimentul de a fi respins de catre/ sau respingerea membrilor noii culturi.
 • Confuzie a rolului, valorilor , trairilor si a identitatii proprii.
 • Surpriza, neliniste si chiar dezgust si indignare la constientizarea diferentelor culturale.
 • Sentimentul de neputinta datorita lipsei posibilitatii de adaptare la noul mediu.

Pornind de la aceasta definitie a socului cultural, Oberg a dezvoltat un model de sase luni, ce este inca folosit astazi. In principiu, acest model defineste comportamentul din prisma activitatilor, atitudinilor, emotiilor si reactiilor fizice asociate fiecareia dintre cadrul de sase luni, desi ciclul sau parti din acesta pot fi repetate la orice moment cu o varietate de reactii.

Urmatorul este un model tipic al ciclului de sase luni :

Inainte de plecare: este perioada de entuziasm. Planificarea si facutul bagajelor, despartirea de cei dragi sunt activitatile de baza.

Prima luna: inca plini de entuziasmul de a calatori, de noile descoperiri culinare, culturale si de mediu. Invatarea limbii devine o prioritate.

A doua luna : se remarca prin constientizarea diferentelor ce sont considerate neplacute. Se observa lipsa de confort in noua locuinta, faptul ca nu vorbesti limba suficient de bine pentru a fi inteles, lipsa de familiaritate a mancarurilor, restaurantelor, prietenilor si imprejurimirilor.

A treia luna : adesea punctul cel mai jos al perioadei de adaptare. Progresele in invatarea limbii par sa stagneze si productivitatea personala scade. Nimic nu pare pozitiv si toate generalizarile negative par sa fie adevarate. Lipsa familiei si a prietenilor este puternic resimtita, precum si vechea rutina de acasa. Oboseala pronuntata este frecventa.

A patra si a cincea luna: este momentul reintoarcerii entuziasmului si bucuriei de a cunoaste noi prieteni. Noi mancaruri, noi modalitati de a facel lucrurile precum si noile eforturi de a invata limba sunt vazute cu mai mult entuziasm. Emotiile nu mai sunt asa puternice, increderea este recastigata si micile inconforturi de sanatate dispar.

A sasea luna : aduce stilul de viata normal cu rutine stabilite si o viata sociala. Incep si micile excursii in imprejurimi. Suisurile si coborasurile de a trai in strainatate sunt acceptate si acum esti capabil sa ajuti pe altii in circumstante similare.

Desi nu toata lumea urmeaza acest ciclu, majoritatea o face. Avantajele constientizarii acestuia te fac sa nu fii prea exigent cu tine insati, cu prietenii sau familia in momentul in care treci printr-un astfel de moment datorita schimbarii culturii.
Este deasemenea bine de tinut minte ca anumite aspecte ale socului cultural pot fi declansate la orice moment si nu sunt neaparat limitate la perioada initiala de sase luni.

CUM SA PREVENIM SOCUL CULTURAL

Majoritatea indivizilor si familiilor care imigreaza au posibilitatea de a aborda intr-o maniera pozitiva noua cultura.

Unele dintre metodele de a reduce stresul provocat de socul cultural sunt sa :

 • Adunati cat mai multe informatii. Cu cat stiti mai multe despre loc si oameni, cu atat mai putin straini si inspaimantatori par. Ganditi-va de a cunoaste imprejurimile, de a face mici excursii sau a va inscrie intr-o asociatie.
 • Nu criticati cultura gazda. Incercati sa rezistati tentatiei de a vorbi in mod negativ despre localnici.
 • Incercati sa va faceti prieteni. Gasiti oameni care va pot prezenta viata localnicilor si obiceiurile care in mod normal nu sunt cunoscute strainilor. Aceasta va permite intelegerea diferentelor culturale.
 • Priviti imaginea de ansamblu. Gasiti modele si explicatii pentru lucrurile care se intampla astfel incat sa nu mai para neclare.
 • Pastrati-va simtul umorului. Incercati sa faceti haz de necaz in toate situatiile ciudate ce apar in mod inevitabil.
 • Evitati sa va plangeti de mila.
 • Odihniti-va suficient.
 • Incercati sa pastrati o alimentatie sanatoasa.
 • Incercati sa interactionati cu cei din jur, nu va retrageti.
 • Incercati sa va gasiti noi puncte de interes, sa incercati activitati noi.
 • Stabiliti-va scopuri si evaluati-va progresele.
 • Gasiti modalitati sa acceptati si sa va descurcati cu lucrurile care nu va satisfac 100%.
 • Acordati atentie relatiilor cu familia si cu colegii de munca. Acestia va pot ajuta in momente dificile.

MAI MULT

 • 7 deprinderi ale unui expatriat fericit
 • Iata mai multe despre aceste etape  descrise si mai autentic, din experienta unui roman plecat , in site-ul Emigrant in Australia .
 • Pagina de internet a tuturor asociatiilor din Toulouse ce au nevoie de voluntari(„benevolat”)
 • Reclame

  @Romani in Toulouse

  Poze din Toulouse

  Forum de discutii

  Aici ne puteti scrie

  RSS Ultimele noastre iesiri

  Blog Stats

  • 325,808 hits

  Categorii

  Reclame
  %d blogeri au apreciat asta: